Slike

Svjedočanstva roditelja

Izuzetno smo zadovoljni pedagoškim pristupom, načinom rada, odnosom prema djeci, dnevnim aktivnostima i ishranom koje naše dvoje djece imaju u Montessori školicici „Zvono“ u Nikšiću.

Takođe, vidljivo je da su naša djeca samostalnija, samopouzdanija, komunikativnija i disciplinovanija od kada idu u vrtić.

Najbolja preporuka je što Andrija i Tadija sa nestrpljenjem iščekuju svaki odlazak u vrtić. Posebno ističu izlete, dnevne igrice, prezentacije i vaspitačice.

Naravno, bez iskrenog odnosa i velikog truda vaspitača i cijelog osoblja vrtića sve ovo ne bi bilo moguće i ovim putem se zahvaljujemo svima na roditeljskom odnosu prema našoj djeci.

Svetlana i Žarko Glušica

Dobar dan, sa velikim poštovanjem želimo da se obratimo Ustanovi za vaspitanje i obrazovanje jaslenog uzrasta, uzrasta od 3-5 godina i predškolskog uzrasta tj.vrtiću "ZVONO" koji radi po programu Marije Montessori! Naime ovim tako reći pismom želimo da istaknemo sve prednosti i možda poneku ako se po svemu sudeći pronađe uopšte manu, u samom prije svega izgledu, zatim čistoći, disciplini a prevashodno radu svih zaposlenih unutar ove ustanove!

Prvo unutrašnji enterijer vrtića je za sve pohvale i na visokom nivou uređenosti i prilagođen u potpunosti našim zahtijevima i potrebama naše djece koja ga pohađaju evo već pune dvije godine! Izuzetno dobro odrađen raspored prostorija i samo prostranstvo istih čini da se djeca tu osjećaju slobodno i komforno!

Drugo što se tiče čistoće tj. higjene i to je na veoma zavidnom nivou - uvijek je sve usisano, redovno provjetreno, kupatila uredna do detalja, kuhinja takođe!

Treće što se tiče ishrane prezadovoljni smo, jelovnik je u potpunosti prilagođen njihovom uzrastu i veoma raznovrstan što je za njihov razvoj itekako značajno!

Četvrto što smo primjetili da je u vrtiću uvijek sve organizovano na pravi način i u pravo vrijeme i sveobuhvatno podređeno potrebama djeteta na prvom mjestu!

Peto: osoblje samog vrtića - tu već moramo naglasiti i staviti veliki akcenat na prije svega profesionalnost u pogledu njihovog konkretnog rada i same uloge u vrtiću, pa nakon toga ljubaznost i susretljivost prema nama kao roditeljima!

Zatim je tu pružanje velike informisanosti o radu i napretku djece, njihovom snalaženju u grupi i van nje, informisanost o aktivnostima koja su izuzetna za pripremu i prilagođavanje djeteta narednom većem stupnju školovanja! Uglavnom da ne bismo dužili i više nego smo zadovoljni vrtićem "ZVONO" iz razloga što se to itekako primjećuje kod naše djece u smislu promjena navika! Konkretno: lako sada pristupaju bilo kojoj grupi van vrtića, širi im je vokabular, kulturnije se ponašaju u gostima, šetnjama gradom, više komuniciraju riječima nego ljutnjom, plačem, vikanjem itd. Fizički takođe napreduju zahvaljujući dobroj i raznovrsnoj ishrani, kao i zbog načina ophođenja cijelog osoblja prema njima, nema puno stidljivosti, mnogo su otvoreniji i socijalizovaniji!

E sad pošto pored silnih pohvala može i ne mora da se provuče i neka mala mana ili pak bolje reći sugestija: dvorište bi bilo lijepo da ima više zelenila ili da je pak malko veći prostor za igru na svježem vazduhu! Sve u svemu i više smo nego zadovoljni a to potvrđujemo time što ćemo i jos jedno dijete upisati ove godine! Puno se zahvaljujemo svom osoblju vrtića sto posvećuju puno pažnje i pružaju puno ljubavi i znanja našoj djeci i nadoknađuju ono što mi kao roditelji u nedostatku vremena zbog brojnih obaveza ne stižemo baš sve što bi željeli da im pružimo!

Srdačan pozdrav!

Jelena i Nikola Kovačević

Poštovani,

Ovim mailom želimo da se kao zadovoljni roditelji osvrnemo na sve ono što su naša djeca dobila boravkom u Montesori školici Zvono.

Najprije, želimo da kažemo da u Montesori školici boravi naše dvoje djece (dvije i po godine - jaslična grupa i pet godina - starija grupa), a od septembra planiramo da upišemo i naše treće dijete (osamnaest mjeseci - jaslična grupa). Vrlo smo zadovoljni školicom, obučenim i kvalitetno edukovanim osobljem koje radi u školici, opremljenost prostorija u kojoj djeca borave (soba za dnevni boravak, spavaona, trpezarija, kupatila, sve zasebne prostorije), visok stepen higijene, način pripremanja hrane sa jelovnikom napisanim od strane nutricioniste, prisutnost ljekara-pedijatra u školici, psihologa.

Boravak djece u mješovitoj grupi gdje mladji uče od starijih, a stariji kroz pomaganje mladjima utvrđuju svoje znanje i vještine, u toploj i podsticajnoj sredini, gdje se podstiče samostalnost, dijete provodi kvalitetno vrijeme, uče na zanimljiv i prirodan način, rade sa Montesori materijalima (sadrže tzv. kontrolu greške, koja je važna za razvoj djece, jer oni na taj način sami dolaze do saznanja što je efikasnije od objašnjenja odraslog). Imamo potpuni uvid u napredovanje i razvoj djece kroz izvještaje koje dobijamo na svaka tri mjeseca (adaptacija, motorički razvoj, socio-emocionalni razvoj, kognitivni razvoj, razvoj govora, komunikacije i stvaralaštva, samopomoć, rad sa montesori materijalima).

Želimo da izrazimo zadovoljstvo što ovakva ustanova postoji u našem gradu i što naša djeca borave u njoj.

Srdačno

Jelena Baćović i Milan Nikčević

Poštovani,

Naše dijete pohađa mješovitu grupu Montessori vrtića „Zvono“ Nikšić.

Samo naše viđenje cijelog procesa učenja i Montessori metode jeste to da kasnije učenje, memorisanje, povezivanje podataka i divergentno mišljenje razvijaju se intenzivno u ranom (predškolskom) periodu djetetovog života, te je odgovornost društva, lokalne zajednice i roditelja veoma važna da se ovaj izuzetno važan period ne propusti, tj. da se specifičnim vežbama i aktivnostima (Montessori metod) maksimalno podstakne razvoj biološkog potencijala svakog deteta. Program koji nesumljivo nudi mogućnost za to jeste i „Montessori program“, koji je kompletno baziran na igri, pa ga deca lako prihvataju i time razvijaju specifične sposobnosti učenja, memorisanja, misaonih procesa (funkcionlano znanje, rješavanje problema) u veoma ranom uzrastu. Sem toga iskustva vaspitača i učitelja koji realizuju ovaj program pokazuju da program pokazuje jako dobre rezultate i u ranoj detekciji darovite dece, a isto tako je i stimulativan za njihov dalji razvoj.

Mnogobrojna istraživanja su potvrdila da rana stimulacija dece i učenje u predškolskom uzrastu imaju jako važnu ulogu na njihov kasniji razvoj, koja ističe da predškolsko obrazovanje ima presudan uticaj na postignuća u kasnijim periodima života.

Mi kao roditelji djeteta jedne takve ustanove, možemo da pohvalimo vaspitače (renomirani i obučeni a ovakav metod učenja djece) tako da oni znaju specifičnosti ovog perioda i pravilnim pristupom i radom dalje razvijaju sposobnosti i stimulišu razvoj sve djece za školske dane dajući im izuzetnu potporu za dalji vid usvajanja različitih znanja. Zahvaljujući Montessori vaspitačima, ustanovi i programu, mi roditelji smo uključeni u različite radionice našeg djeteta, što upravo daje jednu drugačiju dimenziju odnosa roditelj – dijete - vrtić, a samim tim i uvjerenost da je naše dijete u potpunosti sigurno i zbrinuto, i zbog takvog odnosa u što većoj mjeri oslobođeno pritiska same odvojenosti od roditelja. Prednost svakog roditelja kojima djeca pohađaju ovakav vid predškolske ustanove je upravo da dijete sa zadovoljstvom dolazi kući a sa još većim zadovoljstvom odlazi u vrtić.

Saša i Ana Pavićević, roditelji

Naš sin Vuk pohađa vrtić "Zvono" od svoje druge godine, veoma sam zadovoljna radom osoblja vrtića sa djetetom. Mjesto boravka je prijatno i bezbjedno. Vaspitno-obrazovni rad vrtića je na najvišem nivou. Vuk je razvio vještine posmatranja, donošenja odluka, rješavanje problema, i naravno komuniciranje sa drugom djecom.

Postavio je temelje rada i discipline za buduće školovanje.

S poštovanjem

Mileva Žižić, majka

Kao roditelj zadovoljna sam što moje dijete pohađa ovaj vrtić zbog; radosno odlazi i vraća se puno lijepih utisaka kako o kreativnoj igri tako i o pričama o okolini i prirodi. Vidi se da je program rada jako dobro osmišljen. Djeca imaju kvalitetne obroke i medicinsku pažnju. Djeca dosta vremena provode na otvorenom prostoru. Svesrdno bih podržala ovaj tip ustanove.

Ana Radović, roditelj

Naša djevojcica već skoro dvije godine boravi u Montessori vrtiću "Zvono", i mi smo, u potpunosti, zadovoljni uslovima boravka i rada u ovoj vaspitnoj ustanovi. Tim prije što, primjenom Montessori metode, neopterećeno, kroz igru, razvija sposobnost učenja i individualne potencijale, koje će joj, nadamo se, pomoći u nastavku školavanja. Vjerujemo da će dobra saradnja biti nastavljena.

S poštovanjem

Milica i Zoran Knežević

Poštovana,

Moji dosadašnji utisci i mišljenje o Vašem vrtiću su veoma pozitivni, što pokazuje i to da sam nakon upisa prvog djeteta, zadovoljna uslovima, radom, higijenom i ophođenjem osoblja prema djeci kao i njihovim radom sa njima, odlučila da upišem i drugo dijete. Kao jedan od najvažnijih razloga, navela bih i taj da sam nakon određenog perioda, primjetila veliki napredak kod svog djeteta, koji se ogleda u tome da je ono dosta samostalnije, dosta novih stvari je naučilo u vrtiću, poznavanje engleskog jezika, druženje i komunikacija sa drugom djecom je poboljšana. Meni, kao roditelju, je najvažnije kako se vaspitači ophode prema djetetu, i da li upućuju roditelje na neke njihove nestašluke, da li jedu, i da li njima prija boravak u vrtiću, i sve ove informacije sam dobila iskreno od svakog vaspitača. I ovim bih iskoristila priliku da pohvalim rad ustanove kao i cjelokupno osoblje.

Sa poštovanjem

Nikola i Ksenija Banićević

Poštovani,

Kao roditelji dva dječaka koji idu u Vaš vrtić, u potpunosti smo zadovoljni svim onim sto Vaša ustanova pruža, zahvaljujući bogato i kreativno osmišljenom programu, zahvaljujući odlicnom odnosu osoblja prema djeci, prepunom odgovornosti i razumijevanja u svakom trenutku.

Ne postoje nikakve zamjerke, možemo jedino da Vam poželimo da i dalje budete najodgovornija i najuspješnija predškolska ustanova u Nikšiću.

S poštovanjem

Dejan i Nataša Jovović

Poštovani,

Kratak odgovor je uvijek i najbolji.

Sigurna sam, kao roditelj, da Vaš program, dobro obučeni učitelji, nemaju konkurenciju u Crnoj Gori; vjerujem da ćete se usavršavati i više, a mi rado sarađivati sa Vama!

S poštovanjem

Maja i Ivan Mićković, roditelji

Pozdrav vrtiću Zvono,

Mi imamo dvoje djece u vašem vrtiću, jedno u starijoj, a drugo u mlađoj grupi. Tri godine se družimo, živimo i sarađujemo sa vama. Naša djeca uglavnom vole da idu u vrtić. Ako duže odsutstvuju, pogotovo stariji, želi da ide, fali mu društvo, učenje raznih stvari koje roditelji ne mogu da ih nauče (zato što uglavnom mislimo da su mali za to). Često se iznenadimo koliko su naučili, a bogami i šta su naučili. Do skoro su bile aktuelne planete.

Vaspitačice u vašem vrtiću su ljubazne, prijatne u komunikaciji sa roditeljima, strplive sa djecom. To je utisak koji imamamo onoliko kratko dok uzmemo i ostavimo djecu. Kući primjećujemo da su djeca zadovoljna, da se na mnogim svakodnevnim stvarima radilo sa njima (obuvanje, presvlačenje, samostalno hranjenje...). Često me dječak vodi u svoju grupu da mi pokaže šta je crtao, šta je napravio, šta se dešavalo u grupi. Ponosan je na te svoje radove, mislim da ga učiteljica pohvali. Dopadaju mi se Montesori materijali sa kojim rade, ideje koje vaspitačice imaju kad se obrađuje neka nova tema. Oglasna tabla, Sunčev sistem, izložba uskršnjih jaja... Vidim da znaju dosta riječi iz engleskog jezika, vidim da i moj dvogodišnjak zna po koju kratku rečenicu da upotrebi, pjesmicu da ispjeva.

Urednost u vrtiću je zadovoljavajuća (roditelji bi trebalo češće da nose ubruse svoje djece na pranje, gomila ih je jednih preko drugih u toaletu, i skoro svi tako nagomilani jedni preko drugih izgledaju prljavi. Kad tražimo peškire svoje djece ni mi ne možemo da se snađem a ne oni mali koji treba da obrišu lice i ruke).

Što se tiče hrane, vidimo povremeno meni, dobar je. Rijetko pitamo jesu li jeli i koliko jer mislimo da nema svrhe. Ne vjerujemo da njegovateljica može znati šta su i koliko jeli do njenog dolaska. Imaju da jedu više puta pa mislimo da ne mogu biti gladni što je najvažnije. Mlađoj grupi se uvijek svi trude da djeca jedu i znam da vrlo često svi pomažu u hranjenju. Inače i njegovateljica je pazljiva i nježna sa djecom, uvijek lijepo razgovara sa njima dok ih presvlači oni je slušaju.

Hvala svima u vrtiću za sigurnost, pažnju i ljubav koju imate za našu djecu.

S poštovanjem

Željko i Ana Vukićević

Moje dijete sam upisala u jaslice da bi prije svega naučio da se igra, ali on je naučio mnogo više. Najveća promjena kod njega je ta što sve hoće da podijeli i da da drugima. Uz drugare je naučio i da izrazi sve emocije na lijep način i da tačno traži ono što hoće. Generalno podržavam Montessori program jer djecu uči samostalnosti i samodisciplini.

Najbitnije od svega je što on voli da ide u vrtić i uvijek se vrati veseo.

Što se tiče i daljeg vaspitavanja mog djeteta kod kuće nastojaću da to bude po Montessori sistemu.

Jelena Nikčević

Montesori školica “Zvono”

“Pomozi mi da to učinim sam” - Marija Montesori

Montesori pedagogija koja je zastupljena u vrtiću gdje borave naša djeca polazi od potreba djeteta, a kao što znamo dijete je genetski predodređeno da uči i da se razvija nesvjesno upijajući doživljaje iz svog okruženja. Plan i program u vrtiću određeni su prema sposobnostima, interesovanjima, mogućnostima i uslovima djeteta. Cilj Montesori pedagogije koja je u ovoj ustanovi zastupljena jeste da svako dijete nađe svoju ulogu, svoje mjesto, svoj cilj postojanja i da mu se da mogućnost da to i ostvari. Zastupljen je didaktičko-igrovni materijal za različite stupnjeve sazrijevanja i pravaca interesovanja djece. Sredina u kojoj dijete boravi omogućava mu spontanu aktivnost, razvoj koncentracije, slobodu izbora, samostalnost, razvoj mašte zasnovan na realnosti i unapređivanje socijalnih odnosa.

Vaspitači koji rade sa djecom su u velikoj mjeri motivisani, kreativni, posvećeni i sa puno ljubavi obavljaju svoj posao. Pored vaspitača naveli bi i stručne sardnike: pedagog, psiholog, pedijatar, nutricionista koji sa svakim djetetom ponaosob rade i prate dijete. U toku obavljanja svog rada pokazuju visok stepen profesionalnosti, odmjerenosti strpljenja u radu kada su djeca ovog uzrasta u pitanju.

Jednom riječju naše zadovoljstvo i zadovoljstvo naše djece jeste da smo izuzetno zadovoljni. Mi kao roditelji, potrudili smo se da svojoj djeci obezbjedimo samo najbolje što smo i od strane ustanove dobili i bila bi velika nepravda prema djeci, prema našim najmlađima i najmilijima da im se uskrati dalji boravak u ustanovi.

Sanja i Batrić Janjić, roditelji

I prije nego sam upisala djecu u Montesori skolicu Zvono, donekle sam bila upoznata sa Marijom Montessori i njenom pedagogijom, koja mi se učinila jako zanimljivom, najviše zbog toga što se razlikuje od našeg pristupa pedagogiji i uopšte školskog sistema. To je bio jedan od razloga zašto smo se suprug i ja odlučili da upišemo djecu u ovaj vrtić. Ali sad, poslije već dvije godine otkad su naša djeca tu, mi je zovemo školica, našla bih milion razloga zašto bih se opet odlučila za školicu Zvono. (Mi imamo dvoje djece, dječak od 5 godina i djevojčica 3 i po godine.) Svakim danom im se sve više sviđa i jedva čekaju da idu u školicu uz obavezno pitanje šta će raditi taj dan, a ja se svako malo oduševim kad vidim šta sve oni rade tamo i onda danima pričam o tome, a neke stvari probam i kod kuće :))

Montesori materijali, pristup djeci, način učenja, tehnike koje rade, čine da naša djeca svakim danom budu sve bolja, radoznalija, slobodnija, pažljivija, samostalnija i nevjerovatno naučena za njihove godine. Mislim da djeca iz ovog vrtića imaju znanje kad su u pitanju neke stvari, kao da su sad već 5. razred osnovne. Ja sam sad od njih više naučila o planetama i uopste o Zemlji i stvarima koje nas svakodnevno okružuju. Njih dvoje kad dođu kući, tako lijepo i slikovito objasne šta su radili toga dana i vjerujte sve što više znaju i nauče, sve su više sigurniji u sebe, a meni ponekad treba enciklopedija da bih mogla da pričam sa njima vezano za temu o kojoj su pričali u vrtiću. Nevjerovatne stvari rade sa njima, kao što je npr. pisanje slova u grizu. To nam je sad omiljena zanimacija kuci :))

Pisala bih ja ovako do sjutra, ali suština je da su nasa djeca jako zadovoljna u sredini u kojoj borave ,zbog načina na koji se radi sa njima; zbog stvari koje su naučili; zbog eksperimenata koje su radili; zbog naših zajedničkih radionica; zbog naučene azbuke i engleske abecede; zbog brojenja na našem i engleskom jeziku; zbog naučenog pisanja slova A,N,P i B (tek smo počeli); zbog pisanja brojeva kao i računanja.... A kad su oni srećni i ispunjeni, onda mom suprugu i meni ne preostaje ništa drugo, nego da uživamo u njihovom odrastanju, uz nadu da će se otvoriti i Montesori osnovna skola, pa da nastavimo učenje u istom pravcu.

Pozdrav

Mitar i Milica Jokić

Moje dijete ide u Montesori jaslice od septembra 2015. U početku se teško razdvajao od nas ali pomoću vaseg osoblja smo uspjeli da prebrodimo to sto bezbolnije. Montesori program je veoma zanimljiv jer sam uočila da moje dijete napreduje u svim aspektima. Počeo je sam da pije vodu iz čaše, da jede samostalno, ponekad uzme i čisti po kući sa krpom, sklanja stvari za sobom i još mnogo drugih stvari. Vidjela sam da u vrtiću dijeca uzimaju igračke po želji i vraćaju na mjesto kad završe sa igranjem. Mi kao roditelji smo zadovoljni kad je naše dijete srećno. On svako jutro srećan ide u vrtić i srećan se vraća iz njega. To nam govori da mu je pružena puna pažnja. Hrana je odlična i uglavnom svaki put sve pojede. Higijena je savršena.

Jelena i Dragan Kontić

Moja djeca su pohađala Montesori školicu "Zvono". Sin mi je završio prošle godine,a djevojčica mi ide u jasličnu grupu. Kao roditelji mi smo posebno zadovoljni, prvenstveno što sam imala predhodno loša iskustva sa prilagođavanjem starijeg dijeteta, na vrtić. To nam je bio problem, do momenta kada smo pokušali po ko zna koji put da ga upišemo u vrtić koji je drugačiji od drugih.

Na našu sreću, poslije četiri godine lutanja, došla je ta peta, gdje moje dijete nijesam prepoznala. Prilagodio se i zavolio vrtić... I danas kad više ne ide, ima želju da uđe u svoju učionicu i da pozdravi učiteljicu.

Sa djevojčicom nijesmo imali problema, odmah se uklopila,i zavoljela učiteljicu.

Posebno što bih istakla jeste i program po čemu je i školica "Zvono" poznata, a to je Montesori program, koji podstiče djecu od malih nogu,da istrazuju, biraju, probaju i da razvijaju svoje prirodne sklonosti. Naše zadovoljsto bismo podijeli i preporučili rado sa drugim roditeljima.

Pozdrav

Nina i Mikan Jauković

Kao roditelji djeteta koje ide u Montessori školicu potpuno smo zadovoljni radom te ustanove. Naše dijete ide u jasličnu grupu. Od polaska u vrtić postala je znatno samostalnija. Mislim da osoblje veliku pažnju posvećuje da djecu nauči zdravim navikama. Nama jako bitno je i sto je naše dijete prevazišlo i neke probleme u govoru.

Goran i Mirjana Zečević, roditelji

Poštovani,

Naše kćerke smo upisali u Montessori školicu ZVONO, u septembru mjesecu prošle godine. Nakon ovih osam mjeseci, imamo izuzetno pozitivno mišljenje o samoj školici, vaspitačima, čitavom osoblju, kao i samom Montessori programu za djecu predškolskog uzrasta.

Drago nam je da se naša djeca, uz ostalu djecu iz vrtića, podstiču na samostalnost i odgovornost, svakodnevno razvijaju svoj intelekt, vještine i urođene sposobnosti, podstiču na komunikaciju sa drugom djecom i odraslima, vaspitavaju se i obrazuju uz rad i igru. Posebno nam je važno što se podstiče kreativnost kod djece, sklonost ka umjetnosti, vještinama i igri.

Prezadovoljni smo sa razvojem svoje djece u vrtiću, a naročito sa odnosom osoblja vrtića prema njima.

Maja i Vesko Dragićević

Poštovani,

Kao roditelji dijeteta koji ide u jasličnu grupu vrtića Montessori Zvono, zadovoljstvo nam je što možemo iznijeti svoje mišljenje o radu istog.

Naime, prije nego li smo se upoznali sa radom i programom ovog vrtića bili smo veliki protivnici vrtića koji nisu u sastavu državne predškolske ustanove, a to potvrđuje i činjenica da nam starije dijete ide u državni vrtić. Igrom slučaja i okolnosti naše dijete je krenulo u ovaj vrtić sa 18 mjeseci. U početku je, naravno, bio na poludnevnom boravku, da bi nakon par mjeseci ostajao i na cjelodnevni boravak. Što samo po sebi ukazuje na naše zadovoljstvo ovom ustanovom i radom u njoj.

Oduševljeni smo što naše dijete odlazi u vrtić sa osmjehom na licu. Takođe, primjetili smo i razliku u njegovom ponašanju kako u igri sa ostalom djecom tako i za stolom i tokom obavljanja svakodnevne higijene. Što pripisujemo kao zaslugu vaspitača. S obzirom da možemo da uporedimo Montessori program u ovom vrtiću i državnom, moramo priznati da se mnogo razlikuje, a prednosti su na strani vrtića Zvono. Razne radionice, šetnje i posjete (ustanovama, pozorištu...) su jako korisne za svu djecu. To je obuhvaćeno programom za stariju grupu ali nas raduje činjenica da i naše dijete to čeka kad pređe u stariju grupu.

Ono što takođe moramo pomenuti je i higijenski uslovi u vrtiću. Higijena samog prostora je na nivou, kao i higijena našeg djeteta, a vjerujem i ostale djece. Lijepo je što imaju prostor za obedovanje , prostor za spavanje kao i prostor za boravak. Što nije slučaj u ostalom vrtićima.

Ono što bi pomenuli je i da smo uvijek obavjesteni o svemu što se dešava u vrtiću, o radu i napredovanju djeteta, o njegovom zdravstvenom stanju. Ta obaveštenja nam se dostavljaju i usmenim i pismenim putem što nama jako puno znači.

I za kraj, ono što je možda najviša potvrda o našem zadovoljstvu sa ovim vrtićem i programom rada u njemu je što svim prijateljima preporučujemo, ukoliko su u mogućnosti, da djecu upišu u vrtić Zvono!

Srdačan pozdrav

Sanja Harović Kotri i Pavle Kotri

Imamo troje djece, od kojih jedno u jaslicnoj a dvoje u mješovitoj grupi vrtića Montessori školica Zvono u Nikšiću. Izuzetno smo zadovoljni napretkom djece primjenom Montessori pedagogije u navedenom vrtiću. Naime, čak i kod dijeteta koje boravi u jasličnoj grupi evidentan je napredak nastao kroz igru radom na samostalnosti, upoznavanju svijeta oko sebe, koji se i u tom najranijem uzrastu ogledaju u poznavanju osnova higijene, te društvenog ponašanja. Takodje u mješovitoj grupi mladja djeca uče od starije djece, a starija utvrđuju znanje i pomažu mladjima. Kod njih se uočavaju radne navike, samopouzdanje, sloboda komunikacije i održavanje pažnje.

Osoblje našeg vrtića je edukovano da razumije način na koji se dijete razvija, podstiču i pomažu pravilan razvoj dijeteta, socijalnu aktivnost, pružajuci dijetetu potrebnu pažnju, uvažavajući pritom individualnost svakog dijeteta i dozvoljavajući da se djeca sama razvijaju.

Djeca se raduju odlasku u vrtić, jer se tamo osjećaju sigurno i slobodno.

Ana i Milentije Doderović

Moja djeca, Luka i Lena, su zadovoljni polaznici Montesori školice „Zvono“. Ovim putem želim da ukažem na ogromno zadovoljstvo i sreću kao roditelja, što imam priliku da budem svjedok njihove dobre adaptacije na ambijent i rad vaspitača u ovom vrtiću. Prethodno iskustvo nije bilo plodonosno, nažalost, to me je dodatno kao pedagoga po struci i roditelja osvijestilo u uvjerenju da je jako važno birati u kakvom ambijentu i sa kakvim vaspitačima će dijete ostvariti svoje prve korike socijalizacije.

Montesori pristup mi je ovaj put približen i u praksi, tako da mogu da potvrdim da mi je velika pomoć u vaspitanju i odgajanju djece. Luka od 4 godine već zna da kaže „Mama ja to mogu sam!“, Lena od 2 godine ne dozvoljava da je neko oblači i obuva. Za dosadašnji period mogu da izrazim samo osjećaj zadovoljstva i sigurnosti, jer moja djeca su stekla sve navike koje im ja zbog majčinske ljubavi nijesam htjela nametati, a u vrtiću su ih uz pomoć i podršku vaspitača stekli na veoma lak način.

Cilj Montesori pedagogije je izgradnja samostalnih ličnosti koje od malena uče da se oslanjaju na svoje sopstvene snage. Ja to već primjećujem kod njih. Prije svega ću naglasiti osjetno drugačiji pristup vaspitača prema djeci, koji nije dominantan i autoritativan, već prirodan, empatičan i topao. Mi, kao građani grada Nikšića, imamo ogromnu sreću da uz školicu „Zvono“ vidimo koliko je zdrav i produktivan ambijent privilegija koju dijelimo sa našom djecom na obostrano zadovoljstvo.

Model Montesori pedagogije se u svijetu pokazao kao veoma kvalitetan i dobar program što se potvrđuje iz dana u dan sve većim brojem vrtića koji usvajaju i primjenjuju ovakav način rada. Finska, kao zemlja koja ima najbolji obrazovni sistem na cijelom svijetu, ovaj model koristi kao bazični model vaspitanja i obrazovanja. Smatram da je grad Nikšić dobio i dobijaće mnogo više ovakvim programom rada sa djecom i osjećam se veoma počastvovano i srećno što moja djeca imaju mogućnost da pohađaju isti, jer imam priliku da iz dana u dan pred sobom posmatram dvije ličnosti koje dosta obećavaju a sve zahvaljujući načinu, modelu i pristupu koji meni pomaže da od njih napravim ljude spremne da pragmatično doprinose razvoju našeg društva.

Smatram, a mislim da bi se složili i svi roditelji čija djeca pohađaju vrtić „Zvono“, da bi grad Nikšić mnogo, mnogo izgubio u koliko bi došlo do zatvaranja vrtića.

Jelena Bojović, pedagog JU Srednja stručna škola Nikšić

Poštovani,

Evo nalazim vremena da vam se posvetim i obratim na ovaj način.

Prilično sam uzbuđena i preplavljena pozitivnim emocijama, sa širokim osmjehom na licu... a ipak pomalo uplašena zbog straha da nešto ne zaboravim da napišem. Nadam se da ću emociju koju će ovaj esej imati ,možda najbolji esej koji sam ikada dosad napisala,uspjeti da prenesem i na vas.Naime,ja sam majka dva divna zdrava dječaka, blizanaca Viktora i Stefana, ili kako to oni slatko kažu "Mi smo blizanci". Nije lako biti roditelj a pogotovo majka. Uraditi sve i izabrati ispravno za svoju djecu, podići, vaspitati, uputiti, sačuvati, njegovati, dati djeci vjetar u leđa, zabraniti ono što nije dobro za njih a pri tom ne lomiti karakter koji im je dala majka priroda i po kome smo svi mi po jedinstveni i specifični. Isto tako nije lako biti vaspitač. Vaspitač se suočava sa grupama u kojima bude 20-ak ili čak i više djece. Suočen sa njihovom razlicitošću treba sve svoje znanje i umijeće da usaglasi svakog dana. Da im pruži ljubav, bliskost, znanje i tako čini onu dodatnu kariku u vaspitanju i odrastanju naše djece. Za taj posao mora čovjek da se rodi. Da pored znanja ima tu LJUBAV, NJEŽNOST a i STRPLJENJE...

Mi smo sve to uspjeli da nađemo ali tek ove godine. Poslije savjeta jednog roditeljai čija su djeca pohađala vašu ustanovu i bili jako zadovoljni, odlučila sam da i mi probamo. Znanje koje nam donose kako je nastao covjek, kako nastaje duga... i more drugih pametnih stvari koje djeca usvoje...

Na kraju želim da vam kažem da sve ovo što sam napisala je zapravo refleksija onog kakvi vi jeste a najbolji pokazatelj za to nismo mi ODRASLI već onaj dječji OSMJEH kad ih ostavljamo u vašoj školici. To je jedino mjerilo za vaš uspjeh! Bilo kako bilo neko će drugi biti u prilici da ga na ovaj ili onaj način pohvali i podstakne da bude još bolji.

Dragi moji hvala vam što moja djeca stiču znanje i umijeće koje kod vas a pogotovo na njihovim osmjesima i njihovoj radosti i sreći kad kreću svakog jutra veoma rado u školicu. Nemojte se mijenjati, ostanite takvi kakvi jeste jer ste već NAJBOLJI.

Srdačno

Dragana Rakočević Rabrenović
Stranica promijenjena: 16. marta 2017.

Nikšić

Kancelarija: +382 (0)40 213 710

Mobilni: +382 (0)69 189 492

Mail: info@montessori-zvono.me

Adresa: Vuka Karadžića bb, Nikšić 81400

 

Licencirani od strane Ministarstva Prosvjete

Naši partneri:

Skupština Opštine Nikšić
Montesori društvo Srbije Filozofski fakultet Nikšić

PPU "Montessori Zvono" © 2017.

Programiranje i dizajn:Reetpetite x